Wijl bezorgen het lekkerste van de natuur bij jou thuis

IJskoude Caramel Macchiato met Dadelkaramel

Door N El Mouhidi  •   1 minuten lezen

IJskoude Caramel Macchiato met Dadelkaramel

Bereidingstijd: 10 minuten
Portie: 1 glas

Zin in een frisse koffie met een zoete twist? Deze huisgemaakte ijskoffie is een gezondere variant van de klassieke caramel macchiato – maar dan zonder geraffineerde suikers. De ster van dit recept? Een romige karamelsaus op basis van Medjoul dadels van dadelskopen.nl. Makkelijk, voedzaam en onweerstaanbaar lekker!


Ingrediënten

 

Voor de dadelkaramel:

  • 12 Medjoul dadels van dadelskopen.nl, ontpit
  • 120 ml plantaardige melk naar keuze
  • 60 ml water (plus extra indien nodig)
  • ½ theelepel vanille-extract
  • ¼ theelepel zeezout

Voor de macchiato:

  • 1–2 theelepels ahornsiroop (optioneel, voor extra zoetheid)
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 180 ml plantaardige melk
  • IJsklontjes
  • 2 shots espresso of 120 ml sterke koffie
  • Extra dadelkaramel voor garnering

Bereidingswijze

  1. Dadelkaramel maken:
    Doe de dadels, melk, water, vanille en zeezout in een blender of keukenmachine.
    Zijn je dadels wat droog? Laat ze dan eerst 5–10 minuten weken in heet water.
    Mix tot een gladde saus. Voeg extra water toe als de karamel te dik is.
    Giet eventueel in een knijpflesje om makkelijk te decoreren.

  2. Macchiato samenstellen:
    Schep 1 eetlepel dadelkaramel op de bodem van een glas (en optioneel ook langs de rand).
    Voeg de ahornsiroop, vanille en melk toe, en roer goed door.
    Vul het glas met ijs, maar laat bovenaan nog wat ruimte over.

  3. Afwerken:
    Schenk de espresso of koffie langzaam over het ijs.
    Werk af met een swirl dadelkaramel bovenop.

  4. Genieten maar!
    Roer eventueel even door en geniet van deze romige, verfrissende koffietraktatie.

Vorige Volgende